perjantai 23. tammikuuta 2009

Piikkiä peppuun ja ruokaa nassuun

Tänään käytiin ottamassa Tarolle vuosihuolto, eli rokotteet. Herraa rupesi jostain kumman syystä pelottamaan lekurin pöydällä, ja pieni pää olikin koko ajan piilossa minun kainalossa. Lopuksi Taro kajautti ilmoille närkästyneen shibakiljunnan, joka sai aseman kaikumaan ja lääkärin hämilleen. Lääkäri oli vieras, mikä oli harmi, sillä olisin halunnut kysyä allergia-asioista.

Tarohan oli eliminaatiodieetillä tuossa viime vuoden alkusyksystä. En ole muistaakseni palannut asiaan eliminaatiodieetin lopettamisen jälkeen. Palasimme melkein normaaliin ruokavalioon, paitsi että olemme jättäneet ruoasta pois vehnän ja maissin.

Taro syö Orijen-nappulaa, joka on sopinut erittäin hyvin. Ruoka on laadukasta: hyvät raaka-aineet, vähän hiilareita, paljon eläinperäistä proteiinia. Vaikka kaikkea hömppää ei pidä noista ruokamerkeistä uskoakaan, niin laatumittareista tärkein on ehdottomasti kohdallaan: nappula maistuu Tarolle äärimmäisen hyvin. Lisäksi ruoan sulavuus on hyvä.

Orijenin lisäksi ruokalistalla on rustoluut (naudan, poron), mahapullat, erilaiset lihat (ja sisälmykset), kananmuna ja NEU. Luita Taro saa useita kertoja viikossa, muita aineksia vaihtelevasti. Luut ovat lihaisia ja niissä on monesti mukana aimo annos rasvaakin.

Allergiaoireet ovat pysyneet poissa tällä ruokavaliolla. Silmät rähmivät ja vuotavat silloin tällöin, mutta lääkärin mukaan se on normaalia jos tilanne ei ole jatkuva. Yhteen nappulaan Taron silmät reagoivat vahvasti: ne vuosivat keltaista töhnää usean päivän ajan. Nappulassa oli ymmärtääkseni runsaasti vehnää, mikä voi olla oireilun syy. Toisin sanoen Taro saattaa olla vehnälle yliherkkä, allergiasta en sitten olekaan varma.

Ajattelin, että voisin testata noiden viljojen sopivuutta lisäämällä aina vähän yhtä viljalajiketta ruokavalioon. NEUssa on riisiä ja ohraa, mutta siitä en ole huomannut mitään oireita. Toisaalta Taro tuntuu pärjäävän tällä ruokavaliolla enemmän kuin hyvin, ja se taitaa olla tärkein mittari koiran ruokaa valitessa.

Ensi kerralla kuvia meidän metsälenkiltä! Taro oli hurja metsästäjä...

Ei kommentteja: